
Vanaf november 2022 is het verplicht om bij de verkoop of schenking van een gebouw ouder dan 2001 over een asbestattest te beschikken. Hierin worden alle zichtbare asbestverdachte materialen in en rondom uw woning besproken.
Op deze manier wil de overheid een overzicht creëren van de hoeveelheid asbest en waar die zich bevindt. Een ander doel van het attest is de toekomstige eigenaar informeren over asbest in zijn/haar eigendom. Tegen 2032 is het verplicht dat iedereen die eigenaar is van een gebouw met bouwjaar ouder dan 2001, beschikt over een asbestattest. Ongeacht dat er verkocht of geschonken wordt, dit wordt de generieke verplichting genoemd.
Om de kwaliteit te waarborgen, is het verplicht dat elke asbestdeskundige die attesten wilt opmaken, zich bij een certificatie-instelling inschrijft. Deze instelling controleert de kwaliteit, correctheid en volledigheid van de attesten.
Naast de contributie aan de certificatie-instelling, gaat er ook steeds €59 per attest naar De Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest (OVAM).
Door ervaring en het genieten van de opleiding, mogen wij als asbestdeskundige over heel wat materialen oordelen of deze al dan niet asbest bevatten. Op het attest verwoord door “Vaststelling en expertise”.
Toch zijn er ook enkele materialen waarvan we als deskundige niet visueel mogen oordelen over de aanwezigheid van asbest. Hiervoor is het enkel toegelaten om door labo-analyse uitsluitsel of bevestiging te geven. Typisch voorbeeld: pleisterwerk aan muren en plafonds.
Vandaar dat wij 2 stalen in onze prijzen hebben inbegrepen.